Presentació

Escenaris arriba enguany a la setzena edició, i ho fa amb més municipis que mai, dinou en total, i amb cent seixanta-una representacions, unes xifres que deixen lluny els nou pobles de la primera edició i les trenta obres que en aquella ocasió s’hi van programar.

Però no només de xifres podem parlar per copsar i entendre l’evolució d’aquest projecte, sinó també, per exemple, de la xarxa d’ajuntaments i programadors teatrals que ha creat any rere any, de la consolidació de molts programadors estables en pobles de pocs habitants, dels ajuts a la programació que es convoquen en cada edició, dels projectes de dinamització de nous públics que s’organitzen en els pobles participants, de la col·laboració amb institucions i entitats per facilitar l’assistència al teatre entre persones en risc d’exclusió social, del públic itinerant que es mou d’un municipi a un altre i que creix en cada edició, de la difusió conjunta i coordinada de tota la programació mitjançant programes de mà, web i xarxes socials per arribar a més i més públic potencial, entre molts altres exemples.

És per tot això que des del Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona creiem que, unint l’esforç dels ajuntaments, tots plegats podem oferir projectes i serveis de molta més dimensió, que poden arribar a moltes més persones, i disposar de més eines per fer-los créixer i consolidar-los. Escenaris, que reuneix la programació de teatre professional del Gironès de gener a juny, n’és un molt bon exemple. Tot un esforç, en aquest cas, en benefici del públic i del sector teatral, que veuen incrementar i enfortir una programació que s’escampa des dels teatres urbans fins a tots els racons de la comarca.

Un públic i un sector teatral que aviat farà un any va perdre una de les figures més emblemàtiques del teatre a casa nostra, Cristina Cervià. El seu record serà inoblidable per a tots els que hem gaudit de la seva qualitat com a persona i com a actriu. El teatre a Girona no es podrà explicar mai sense ella. Per això, des d’aquestes pàgines la volem recordar i dedicar-li la portada, amb un fragment de Nit de Reis de William Shakespeare, que va ser la primera obra en la qual va actuar, amb El Talleret de Salt, l’any 1990, interpretant el personatge d’Olívia.

Per tu, Cristina.

Consell Comarcal del Gironès

Diputació de Girona